Ikan Percik Terengganu.Cara Masak Pun Ada Caranya
Ikan Percik Terengganu.Cara Masak Pun Ada Caranya
Lauk ini sangat sinonim dengan orang Terengganu.Cara Masak Pun Ada Caranya
Ade orang suka lauk ni?
Mok ambe kalo golek ikang atah dapur arang jer. Dok main ah masok dalam airfryer hor. Dok paluk org kata
Bahan2:
Ikan kembong
Bahan2 kuah golek:
Santan
Cili boh
Bwg merah
Halia
Serai
Halba
Garam
Gula
Ajinomoto
Cara buat kuah golek:
panaskan santan, masukkan bawang yang dikisar ( bwg merah halia serai beserta cili boh) .Kemudian masuk garam gula ajinomoto.
Bila kuah dah mendidih masukkan halba. Masak sehingga sedikit pekat. Akhir sekali siram pada ikan yang telah dipanggang dengan garam secara berulang. Selamat mencuba
sumber:Fatinnah Embong
Ulasan
Catat Ulasan