Ikan Percik Terengganu.Cara Masak Pun Ada Caranya

 Ikan Percik Terengganu.Cara Masak Pun Ada Caranya

Lauk ini sangat sinonim dengan orang Terengganu.Cara Masak Pun Ada Caranya


Ade orang suka  lauk ni? 

Mok ambe kalo golek ikang atah dapur arang jer. Dok main ah masok dalam airfryer hor. Dok paluk org kata 


Bahan2:

Ikan kembong 

Bahan2 kuah golek:

Santan

Cili boh

Bwg merah

Halia

Serai

Halba

Garam

Gula

Ajinomoto

Cara buat kuah golek: 

panaskan santan, masukkan bawang yang dikisar ( bwg merah halia serai beserta cili boh) .Kemudian masuk garam gula ajinomoto. 

Bila kuah dah mendidih masukkan halba. Masak sehingga sedikit pekat. Akhir sekali siram pada ikan yang telah dipanggang dengan garam secara berulang. Selamat mencuba 


sumber:Fatinnah Embong

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini