Teresek Jantung Pisang Makanan Popular Utara Semenanjung Malaysia
Teresek Jantung Pisang Makanan Popular Utara Semenanjung Malaysia
Sejak saya berjiran dengan orang dari utara semenanjung baru saya tahu rupanya masakan ini sangat sedap.Ada yang suka tak teresek jantung pisang ni..ratah macamtu pon sedaappp
Sebab ramai yang mintak resepi..saya update resepi sini ye
Cara saya
Hiris dulu jantung pisang..
jangan nipis jangan tebal rendam dalam air garam dalam lebih kurang 10minit..lepas tu toskan
Cara2
Tumis cili kering yang diblend..
pastu masukkan bawang merah ,bawang putih, kunyit hidup, halia lengkuas yang diblend..
.masukkan rempah kari ayam adabi...(Saya guna rempah cap bunga ros)bila naik bau..masukkan ayam yang dicincang..
atau isi ayam pon boleh.. nak taruk hati pedal leher kaki pon boleh je..masukkn asam keping...biar mendidih masukkn jantung pisang yang ditos tadi.. masukkan santan...masukkan garam gula perasa...bila kuah agak2 pekat boleh tutup api
Credit resepi: Nurul Nadiah
Ulasan
Catat Ulasan